Loading...
Vigens historie2019-01-14T19:01:17+00:00

Vigens historie

Restaurant Vigen
Historien om Restaurant Vigen i Veddelev fortæller 80 års restaurationshistorie men også historien om en restaurant i stadig udvikling

Det hele begyndte i 1938 hvor fremsynede Roskilde-politikere opkøbte et stort areal i Veddelev og udlagde området til strandpark. En uhørt handling, idet området lå i Himmelev Kommune.
Transaktionen var da også betinget af, at driftige handelsfolk i Roskilde på alle måder støttede sagen.
Begrundelsen var bl.a. at vandet ved havnen var så forurenet at svømmeundervisningen ikke længere kunne gennemføres forsvarligt og byen havde brug for dette rekreative område til borgerne.
Der blev anlagt en bade- og bådebro, hvor ruteskibet fra Roskilde til Gershøj kunne lægge til.

Udsigtstårn med lanterne

De erhvervsfolk der havde hjulpet strandparken på vej ønskede en restauration på stedet og man byggede derfor en strandpavillon med servering. En af Roskildes førende arkitekter blev sat på opgaven. Han tegnede en tolænget bygning med store vinduer, så sollyset hele dagen kunne iagttages, afsluttende med smukke solnedgange i vest.

  1. august 1938 kunne man indvie restauranten, der kom til at hedde “Vigen”.

Et toetagers tårn med udsigtsplatform over dansegulvet blev anbragt, hvor de to længer mødtes. Øverst i tårnet var der en lanterne, der kunne ses helt inde i Roskilde, når der var dans på Vigen.

Desværre har man i 1960 kuperet tårnet til samme højde som den øvrige bygning, men det 8-kantede dansegulv findes stadig og benyttes flittigt ved festlige lejligheder, ligesom resten af bygningen er stort set uændret siden sin opførelse.

Fra eksklusiv restaurant til cafeteria

Stedet var i 1938 yderst mondænt med dørvogter, garderobedame, et tremands-orkester og et menukort som Wivex i København. Desværre blev det vanskeligt at drive Restaurant Vigen på samme høje niveau i 1940’erne på grund af krigen.

1950’erne var årtiet for det vordende velfærdssamfund. Danskerne skulle nu til at holde ferie, og halvdelen af strandparken blev indrettet til en af Danmarks smukkest beliggende campingpladser. Restaurant Vigen blev lavet om til et cafeteria, som dengang var noget helt nyt.

I 1980erne blev restauranten igen omdannet til selskabs- og spiserestaurant.

Vigen i dag

I 90erne og 0erne havde restauranten haft en lang række af restauratører der oftest kun overlevede en enkelt eller to sæsoner. Anderledes stabilt har det været siden 1. maj 2007.
Her overtog de 2 brødre Claus og Patrick Skovgaard Restaurant Vigen og senere er køkkenchef Simon Christensen kommet med i ejerkredsen.
I 2017 kunne de således fejre 10 års jubilæum og se tilbage på 10 år i konstant udvikling.

Alle er de opvokset i Roskilde og Patrick havde tidligere arbejdet på restauranten. Claus arbejdede som køkkenchef på ”Alsace” i København og de to var ikke længe om at sige ja tak til tilbuddet da muligheden for en overtagelse viste sig.
De første år var menukortet fransk inspireret med klassikere som fx Tournedos Rossini på menuen. Under krisen måtte man justere konceptet lidt, og restauranten baserede sig i høj grad på de mange selskaber fra konfirmationer til bryllupper.

I 2012 var der igen for alvor gang i restaurationsbranchen og det nye nordiske køkken var et velkendt fænomen. På Vigen blev det til Oplevelsesmenuen hvor gæsterne nu i stedet for de traditionelle retter kunne få flere mindre retter, med fokus på det nordiske køkken og brug af lokale råvarer.

Målet var at lave mad af så høj en kvalitet, at den kunne matche den formidable udsigt der også er på stedet. På den måde kunne man også tiltrække gæster selv om det var dårligt vejr med begrænset udsigt, og ikke mindst hele vinterhalvåret hvor udsigten begrænser sig til den flot belyste domkirke.

10 års uafbrudt indsats har båret frugt og restauranten er i dag mere besøgt end nogensinde. I 2017 modtog restauranten Børsens Gazellepris for sin uafbrudte vækst, ligesom Vigen blev optaget i WhiteGuide der er en guide over de 300 bedste restauranter i Danmark.

Fremtiden
Der bliver ikke hvilet på laurbærrene på Vigen. Menuen udvikler sig konstant og der er hver sæson nye forbedringer. Hele restauranten er efterhånden renoveret inde som ude, men blandt fremtidsplanerne er at etablere en køkkenhave med frugttræer bag restauranten.

Næste milepæl er Vigens 80års jubilæum i 2018 og mon ikke placeringen ved Roskilde Fjord også om 100år lægger hus til når Roskildedenserne skal forkæle sig selv med en middag eller invitere venner og familie til fest.

TILMELD NYHEDSBREV